3 juli 2008

Bra foton med kameramobilen

Hej!


Att ha kamera i mobilen som oftast är medtagen är en fördel gentemot att ha en "Proffsig" kamera i byrålådan!


Antal pixlar är bara en av många faktorer hur bilderna blir när du tar med mobilkameran! Linsen, bildsensoren & kamerans programvara är alla viktiga för kvaliteten på tagna foton.


Men viktigaste är hur "vaken" du är som fotograf  Lär känna kamerans begränsningar  & utnyttja inställningar och ljus rätt för bättre foton!


Ljuset är bland det viktigaste när man "fotar" speciellt med mobil-kamera. Bländare och slutartid  är viktiga funktioner, men med mobilkamera har mobiltillverkarna för att spara utrymme och pengar valt bort variabla bländare!


Med detta är ljusöppningen framför bildsensorn alltid densamma och slutartiden är det enda som påverkar ljusflödet till bilderna! = När ljuset är svagt blir slutartiden längre, vilket kräver man är stadig på handen!


Bäst är att ta stöd för att slippa s.k skaknings-oskärpa!


En situation är motljus och då känner ofta automatiken att det kommer in mycket ljus = Då blir motivet för mörkt.


Testa då att öka ljuset med positivt värde på exponeringskompensation vilket kan innebära att himlen blir för ljus (Överexponerad) men det kan bli rätt ljus på huvudmotivet!


Människan kan känna igen vita och grå nyanser oavsett ljuset runt om!


Kameramobiler försöker efterlikna vårt sinne för färg genom funktionen vitbalans och det finns olika lägen för vitbalansen typ Dagljus, Molnigt, Glödlampsljus, Lysrörsljus och även automatiskt, men då utför kameran hela förloppet!


Skriva gärna en kommentar till mitt inlägg,för även en Mobildoktor kan behöva "input" och om jag godkänner den och kanske svarar på den som "dyker" den upp o kommentarer under inlägget!


Med vänlig hälsning Mobildoktorn Emeritus Göte Burström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar på min blogg. Tips och idéer tar jag tacksamt emot.